wtorek, 7 marca 2017

Popisowy deser




Szukałyście nieraz przepisu na dekadencki deser, ale taki, przy którym nie spędzicie całego dnia w kuchni z obawą, że i tak ostatecznie coś się wam nie uda? Znam to doskonale. Podzielę się z wami bardzo fajnym przepisem na:

Brownies z solonym karmelem z musem z mascarpone i masła orzechowego 
który upiekłam właśnie wczoraj wieczorem. Znów wyszedł idealnie:) Ten słony karmel świetnie przełamuje intensywnie czekoladową słodycz.

Przepis ten jest wzięty z książki kulinarnej, którą bardzo wam polecam "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji" z niemal 100 sekretnymi przepisami z 39 najlepszych festiwalowych restauracji z różnych miast Polski. 
Deser jest prosty w wykonaniu, a naprawdę robi wrażenie i jest przepyszny! Ten przepis zawdzięczamy restauratorom jednej z łódzkiej restauracji.




Brownies:
300 g gorzkiej czekolady 70% dobrej jakości 
300 g masła w temperaturze pokojowej
250 g cukru
120 g mąki pszennej
60 g kakao
6 jajek 

1. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki umieść w rondelku razem z masłem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i czekolada się roztopią. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. W mikserze utrzyj jajka z cukrem, aż będą białe.
3. Do jajek powoli wlewaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszaj. 
4. Masę przełóż do formy o wymiarach około 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja używam formy silikonowej, która doskonale się sprawdza). Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
5. Odstaw do całkowitego wystudzenia.




Karmel
100 g masła 
200 g cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml śmietanki kremówki 
3 łyżki ziaren kakaowca (opcjonalnie) 

1. W rondelku umieść cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się roztopi i nabierze karmelowego koloru. 
2. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. 
3. Dodaj sól i śmietankę. Wymieszaj i podgrzewaj, aż masa się lekko zredukuje. 
4. Karmel wylej na brownies i, jeśli chcesz, posyp ziarnami kakaowca.





Mus
200 ml śmietanki kremówki 
4 łyżki cukru pudru 
250 g mascarpone 
1/3 łyżeczki mielonych ziaren wanilii 
5 łyżek masła orzechowego 
200 g świeżych jeżyn 

1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. 
2. Dodaj mascarpone, wymieszaj na niskich obrotach miksera. 
3. Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. 




Podanie: ciasto pokroj w kwadraty ( ja podaję w trójkąty) i dodaj mus z masła orzechowego i jeżyn. 




Jeśli macie jakieś pytania czy trudności, to piszcie śmiało. Pamiętajcie o tym, że jajka powinny być zawsze w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmijcie je z lodówki kilka godzin wcześniej! A karmel polecam zrobić w ostatniej kolejności, ponieważ upieczone brownies itak musi wystygnąć, więc w tym czasie możemy zrobić mus i jeszcze zdążymy poodkurzać ;)
Mam nadzieję, że i wy zakochacie się w tym deserze, a wasi bliscy, goście będą pod wrażeniem waszych umiejętności! Powodzenia i smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 Pasjonatka Estetka , Blogger